Doekzonwering of screens op het oog? 3 tips van de specialist
Geert Umans, zaakvoerder van ramen- en deurenleverancier Umans Radepo in Pelt, al jaren één van onze vaste bouwpartners in buitenschrijnwerk – helpt je mee de juiste afwegingen te maken voor je screens1. Vermijd de meerkost achteraf
“De afgelopen vijf jaar zit de verkoop van zonwering helemaal in de lift. Enerzijds straffen de bouwvoorschriften oververhitting in huis almaar zwaarder af. Anderzijds beseffen (ver)bouwers meer dan ooit dat grote ramen wel eens kunnen leiden tot zweterige toestanden in huis.”
Ben je absoluut overtuigd van het nut van zonwering, maar speelt het kostenplaatje momenteel niet in je voordeel? “Het is perfect mogelijk om doekzonwering achteraf bij te plaatsen. We voorzien gewoon de nodige verbredingsprofielen en je elektricien de stroomvoorzieningen, zodat er geen kap- of breekwerk aan te pas komt. Het prijskaartje is wel navenant. Het zal altijd voordeliger zijn om je ramen en screens samen aan te kopen en om je plaatsers maar één keer de verplaatsing te laten maken.”
2. Bepaal je prioriteiten
“Ben je tegelijkertijd op zoek naar afkoeling in huis én naar natuurlijke lichtinval? Dan is doekzonwering de ideale oplossing. Is het je meer om privacy of veiligheidsgevoel te doen, dan zijn rolluiken wellicht geschikter.”
“Maar er bestaan ook verduisterende screens. Deze zijn volledig dichtgeweven en verhinderen de inkijk wanneer het buiten donker is en binnen de lichten aan zijn. De minpunten: deze komen aan een hoger prijskaartje en maken het overdag donkerder binnen in vergelijking met de standaard screens. Deze oplossing komt dan ook vooral voor in slaapkamers.”
Maak je je zorgen om de stevigheid van doekzonwering bij sterke wind? Niet nodig volgens Geert: “Onze screens kunnen windsnelheden aan van wel 140 kilometer per uur en zullen noch scheuren noch loskomen.”
Tip: kies je toch ergens in huis voor rolluiken – bijvoorbeeld op de slaapkamer – hou er dan rekening mee dat zwarte rolluikbladen veel warmte absorberen en ook doorstralen naar binnen. Bij doekzonwering speelt de gekozen kleur geen rol en blijft het altijd koel in huis, zonder dat er een airco aan te pas hoeft te komen.”
3. Automatiseer en benut alle mogelijkheden
De huidige generatie screens is natuurlijk volledig elektrisch aangestuurd. Toch bestaan er verschillende manieren om je screens te bedienen. “Je kan ervoor kiezen om je screens via een simpele schakelaar te besturen. Een andere optie is een draadloos IO-systeem dat je via een afstandsbediening of via een app op je smartphone aanstuurt. Handig als je bijvoorbeeld overhaast naar je werk bent vertrokken en vergeten bent om je screens naar beneden te laten op een warme zomerdag.”
“Bovendien kan je jouw screens ook “slim” maken via IO-aansturing. Door bijvoorbeeld een zonnesensor tegen je buitenmuur te plaatsen, die de vooraf ingestelde zonnesterkte in de gaten houdt en je screens automatisch in gang zet wanneer het te warm wordt. Of door een weektimer te gebruiken, of zelfs een combinatie van beide.”
(Doek)zonwering: het staat meteen op ons to do-lijstje
Wie kiest voor Marchetta, krijgt een woning met een E-peil van 20 of lager. Dat is een pak ambitieuzer dan de vooropgestelde wooneisen, maar voor ons is het een must om elke woning duurzaam en energievriendelijk te bouwen. En zonwering hoort wat ons betreft zeker thuis in een familiewoning die tientallen jaren later nog altijd fors energiekosten bespaart.
Daarom doen we er alles aan om kwalitatieve zonwering, zoals die van onze partners bij Radepo, mee op te nemen in onze offerte, zonder het beoogde bouwbudget te overschrijden. Hoe we dat kunnen? Net doordat we al zolang inzetten op energievriendelijke bouwoplossingen in ons lastenboek, lang voordat er sprake was van BEN of EPB.
Maar natuurlijk wil je eerst met je eigen ogen zien wat onze woorden waard zijn. Daarom nodigen we je graag uit in onze toonzaal voor een vrijblijvend gesprek over je bouwplannen. Of vraag meteen een offerte bij ons op.
Met dank aan Umans Radepo