Gashaard in nieuwbouwwoning: altijd een goed idee?

De sfeer die een inbouwhaard met zich meebrengt, wie is er geen fan van? Maar is een gashaard wel altijd een goed idee? Wij wegen de voordelen en aandachtspunten voor je af.
gashaard in nieuwbouwwoning

Een gashaard voegt niet alleen gezelligheid en warmte toe aan je woning, het bepaalt ook voor een groot deel je interieur. Geen wonder dus dat veel mensen een gashaard opnemen in hun ontwerpplannen. Of alvast een gasleiding voorzien waar hun haard ooit komt te staan. Toch is het verstandig om rekening te houden met een aantal factoren.

Lekker warm vs. té warm

Eén van de grootste aandachtspunten van een gashaard in een nieuwbouwwoning is het risico op oververhitting. Wie bouwt bij Marchetta weet dat hij straks verhuist naar een bijzonder goed geïsoleerde woning met vloerverwarming en een E-peil van 20 (of veel minder). Met andere woorden: een energiezuinige woning die de warmte in huis zo goed mogelijk probeert vast te houden. Met een gashaard kan de temperatuur hierdoor al snel te hoog oplopen.

In de killere overgangsmomenten naar de lente en de herfst toe – wanneer je vloerverwarming nog op zijn laagste pitje staat – kan een gashaard net voor die extra gezellige warmte zorgen. Let wel op dat je voor een model kiest met een niet te hoog vermogen (uitgedrukt in kilowatt) of de temperaturen in huis zullen al snel (veel) te hoog oplopen.

Puur voor de gezelligheid?

Is het je vooral om de gezelligheid van het vlammenspel te doen? Dan is een gashaard in je nieuwbouwwoning wellicht een minder geschikte oplossing. En dan moet je je afvragen of het de investering wel waard is.

Want geen gashaard zonder rookkanaal om je rookgassen veilig af te voeren. Komt je gashaard centraal in je woning te liggen, dan dien je een schouwkanaal te voorzien tot aan je dak en zal je wat vierkante en kubieke meters moeten opofferen.

Voorzie je jouw haard tegen een buitenmuur, dan kan je ervoor kiezen om je rookkanaal aan de buitenkant van je woning te plaatsen. Naast het prijskaartje dien je hier ook af te wegen of dit esthetisch nog wel binnen je bouwplannen past.

En dan hebben we het nog niet over de enorm onvoorspelbare gasprijzen en de CO2-uitstoot gehad. Bovendien vraagt een gashaard met rookkanaal regelmatig onderhoud. Weeg dus alle factoren goed tegen elkaar af.

Komt je gashaard centraal in je woning te liggen, dan dien je een schouwkanaal te voorzien tot aan je dak en zal je wat vierkante en kubieke meters moeten opofferen.

Is een gashaard überhaupt mogelijk in je nieuwbouwwoning?

In nieuwe verkavelingen worden er vaak geen gasleidingen meer voorzien. Ben je van plan om daar je bouwgrond te kopen, dan ben je sowieso aangewezen op hernieuwbare verwarmingsbronnen zoals een warmtepomp. Meteen einde verhaal voor je gashaard.

De alternatieven?

Gelukkig bestaan er nog sterke alternatieven. Eén daarvan is de bio-ethanolhaard. Bio-ethanol is een geurloze brandstof die voor 99% verbrandt en voor natuurlijke gele vlammen zorgt. Bijgevolg heb je ook geen rookkanaal nodig, wat de totaalprijs meteen stevig drukt.

Daarnaast geeft een bio-ethanolhaard amper warmte af. Geen risico op zweterige temperaturen in huis, waardoor je deze haard op ieder moment van het jaar kan inschakelen. Er bestaan zelfs haardmodellen die je via een app kan ontsteken en bijregelen. Bovendien kan je dit haardtype overal in huis integreren, ook in meubels of wandkasten.

Een andere optie is het elektrisch haardvuur. In tegenstelling tot een gas- of bio-ethanolhaard is hier geen sprake van een echt vlammenspel, maar van een visuele imitatie. Al dan niet met extra effecten, zoals verschillende soorten vlammen, het geluid van knetterend hout, enzovoort.

Altijd gezellig warm in een Marchetta-familiewoning

Bij Marchetta vertrekt elk bouwproject vanaf een wit blad. Afhankelijk van jouw wensen bekijken we wat de meest aangewezen oplossingen zijn. Ook voor je keuze tussen een gashaard of één van de bestaande alternatieven.

Aan het eind van de rit garanderen we je hoe dan ook een familiewoning die het hele jaar door comfortabel aanvoelt. Bij buitentemperaturen van -10°C geniet je binnen nog steeds van een gezellige 21 à 22°C in je leefruimte en van 24°C in je badkamer. Op ons erewoord!

Wil je meer weten over onze manier van werken? Of wil je alvast inspiratie opdoen? Download onze gratis inspiratiefolder of wandel door onze familiewoningen op Pinterest.