Plattegrond woning: 10 dilemma’s waar je nu al best over nadenkt
Een woning bouwen, betekent ook tientallen knopen doorhakken. Wij schotelen je alvast tien keuzes voor die zeker de revue moeten passeren tijdens de gezellige discussieavondjes.1. Keuken binnen of buiten de leefruimte?
Maken je keuken en eetkamer straks volledig deel uit van je leefruimte? Of staat een gezellige woonkamer voor jou gelijk met een rustig hoekje, een beetje los van al het keukengeweld? Een keuze tussen enerzijds extra ruimtegevoel en anderzijds meer privacy en comfort.
2. Trap in de gang of midden in je woning?
Tenzij je droomt van een bungalow, moet je wel degelijk nadenken over waar de trap naar je bovenverdieping komt te staan. Komt die traditioneel in je inkomhal of vertrekt deze vanuit je woonkamer of keuken?
Een trap in je leefruimte kan een echte eyecatcher zijn in huis. Een mogelijk nadeel is dat geluiden gemakkelijker tussen boven en beneden kunnen reizen. En hou er ook rekening mee dat een trap binnen je leefgedeelte ook voor een stukje circulatieruimte wegneemt. Uiteraard kunnen we dit met een weldoordacht plan perfect opvangen en je vierkante meters zo optimaal mogelijk benutten.
3. Zolder en/of kelder?
Een zolder of kelder als extra (berging)ruimte? Natuurlijk hangt deze keuze voor een stuk samen met de keuze voor een hellend of plat dak. Een zolder kan je eenvoudiger mee opnemen binnen je geïsoleerde bouwschil en op een gezellige manier inrichten als kamer met natuurlijk daglicht.
Een kelder is dan weer handig om bepaalde voedingswaren een koele plaats te geven. En om bijvoorbeeld je tuinspullen naar binnen te halen indien je geen plaats hebt voor een tuinhuis. Ook budgettair kunnen er grote verschillen zitten tussen beide oplossingen. Spreek dit goed door met je bouwaannemer.
4. Eén of twee bergingen?
Bergruimte is àltijd welkom, zeker met nieuw leven in huis. Is een zolder of kelder om budgettaire of andere redenen niet haalbaar en is ook een tuinhuis niet aan de orde, zijn een of meerdere bergingen geen overbodige luxe. Bijvoorbeeld een zogenaamde warme berging voor je wasmachine, droogkast en bijhorende spullen, en een koude berging voor onder meer drank en etenswaren.
5. Carport of inpandige garage?
Heb je de ruimte om dichtbij huis te parkeren, dan dien je de afweging te maken tussen een carport – al dan niet los van je woning – en een inpandige garage. Het voordeel van een carport onder je woning: je hebt een ruimte minder om af te werken en in te richten. Daartegenover staat dat je misschien wat ruimte verliest om nog eventueel wat extra spullen op te bergen. Maar ook hier: met een slim ontwerp kunnen we dit perfect compenseren.
Weet ook dat kiezen voor een garage een negatieve invloed kan hebben op je uiteindelijke S-peil. Er bestaan oplossingen om hieraan tegemoet te komen, maar daar staat wel een hoger prijskaartje tegenover.
6. Aparte badkamer voor de kinderen?
Misschien eentje waar je niet meteen aan denkt. Kies je voor een centrale badkamer waar iedereen van gebruik kan maken? Of splits je de badkamers op? Eentje voor de ouders in de eigen slaapkamer en eentje apart voor de (eventuele) kinderen?
Zeker wanneer kinderen wat ouder worden en meer tijd nodig hebben in de badkamer, vermijd je op deze manier mogelijke filevormingen.
Tip: verzamel je natte ruimtes zo dicht mogelijk bij elkaar. Hierdoor komt er sneller warm water uit de kraan en bespaar je heel wat liters op jaarbasis.
7. Toilet in de badkamer of niet?
Een toilet apart in de gang of in de badkamer? Hoe hard ben je op je privacy gesteld? Met één of meerdere kinderen in huis kan er wel eens veel verkeer passeren in de badkamer. Zeker op de piekmomenten ’s ochtends en ’s avonds.
Een apart toilet kan een oplossing bieden als je je liever helemaal op je gemakje afzondert. Hou er wel rekening mee dat een aparte toiletruimte ook nog eens apart moet voorzien worden van afvoerleidingen, elektriciteit en afwerking. Kies om praktische redenen hoe dan ook voor twee toiletten, waarvan eentje op elke verdieping.
8. Nu al bouwen op levensmaat?
Wat morgen een berging wordt, kan je overmorgen inrichten als badkamer of bureau. Tenminste, als je op voorhand de juiste voorzieningen treft, zoals isolatie, verwarming en warmwateraansluiting. Zo kan je jouw woning op elk moment zo comfortabel mogelijk laten inrichten, ook op je oude dag of als je ooit moeilijker ter been bent. Opnieuw eentje om gedetailleerd te bespreken met je architect en aannemer.
9. Toch maar die ene extra kamer?
Levens veranderen. Mensen worden ouder en krijgen andere interesses. Waar je vandaag geen plaatsgebrek hebt, kan dat morgen plots wel het geval zijn. Denk daarom ook goed na over een extra ruimte die je naar wens kan invullen, naargelang de nood. Als kinderkamer, hobbykamer of misschien zelfs als thuiskantoor. Als het budget het nog toelaat uiteraard.
10. Overdekt of open terras?
Gezellig buiten zitten kan op zoveel verschillende manieren. Wil je altijd droog zitten en heb je er geen probleem mee om een aantal vierkante meters binnen op te geven? Dan is een overdekt buitenterras binnen je bouwvolume een interessante optie. De voordelen: altijd een droog plaatsje om te zitten, je geniet extra zonwering en je bent altijd dichtbij je woonkamer en keuken. Een speels ontwerp kan wonderen doen voor de beleving binnen en buiten.
Wij helpen je de knopen doorhakken
Veel vragen met niet altijd even eenvoudige antwoorden. Maar bij Marchetta helpen we je graag mee om de juiste beslissingen te nemen. Onze architectenpartners en bouwadviseurs zetten al hun ervaring in om jou een familiewoning perfect op maat te bezorgen. Maak nu een afspraak en we verslaan samen de dilemma’s. Of doe alvast de nodige ideeën op met onze inspiratiefolder.