Energiezuinig wonen: voor welke duurzame technieken kiezen?
Bij Marchetta breken we een lans voor energiezuinige technieken. En dan is elektrisch - wat ons betreft - straks thé way to go in een groene woontoekomst. Wat raden wij aan als je vandaag gaat bouwen?Leg niet meer zonnepanelen dan nodig
Vroeg je ons anderhalf jaar geleden wat de beste investering qua energiezuinig wonen, dan zouden we je aangeraden hebben om genoeg zonnepanelen te voorzien om je stroomverbruik te dekken. En nog wat extra panelen om een korting te bekomen op je kadastraal inkomen.
Gezien de ontwikkelingen hebben we onze mening bijgesteld. Zo doe je er vandaag – indien je over een slimme, digitale energiemeter beschikt – beter aan om niet meer zonnepanelen te voorzien dan nodig. Het voordeel van een terugdraaiende teller verdwijnt, je overschot aan zelf opgewekte elektriciteit zal namelijk gewoon weer het net opgaan aan een spotprijsje.
Betrek je volledige woning in het energetische plaatje
Bovendien hameren we nog meer dan vroeger op het belang van een én-én-verhaal. Vanaf de eerste ontmoetingen met onze Marchetta-bouwadviseurs hebben we het uitgebreid over:
- De algemene inplanting van je woning op je bouwgrond
- Een sterke gebouwschil, met een minimum aan koudebruggen
- Zonwering op de gevels die dagelijks veel zon krijgen
- Een warmtepompinstallatie: iedere familiewoning beschikt sowieso standaard over een lucht-waterwarmtepomp
- Ventilatie D-systeem
Ons doel: extreme temperaturen buitenhouden, zowel in de winter als in de zomer. Met als doel om het binnen zo comfortabel mogelijk te houden, zonder dat de verwarming of airco overuren moet draaien.
Lees ook: 2 simpele redenen waarom duurzaam bouwen bij Marchetta niet dùùr is
Tref de juiste voorzieningen voor later
Maar daar begint het verhaal pas. Wat binnen 10 of zelfs 20 jaar? Als bouwfirma met extra aandacht voor duurzaam en energiezuinig wonen, zijn we in dialoog gegaan. Zowel met onze leveranciers als met de beroepsfederaties van techniekers. Onze vraag: hoe kunnen we onze woningen vandaag al klaarstomen voor een elektrische toekomst én zoveel mogelijk kosten beperken voor de bouwers? Nu en later? Na dit overleg besloten we om 3 acties te ondernemen op vlak van technieken.
1. Battery ready omvormers
Vandaag plaatsen we alleen nog maar hybride omvormers voor zonnepanelen. Deze kosten een aantal honderden euro’s meer dan een standaardomvormer, maar hebben het grote voordeel dat ze battery ready zijn. Met andere woorden, investeer je binnen een aantal jaar in een thuisbatterij, dan hoef je jouw omvormer – nota bene het duurste onderdeel van je zonnepaneleninstallatie – niet meer te vervangen.
Wil je vandaag al investeren in een thuisbatterij? Dat is perfect mogelijk bij Marchetta. Spreek zeker onze bouwadviseur hierover aan.
2. Smart grid ready warmtepomp
Thuisbatterijen gaan de komende jaren onze woningen veroveren, zeker op de nieuwbouwmarkt. Logisch, want zowel stookolie als aardgas sterven een zekere dood. Onze warmtepompen maken we daarom vandaag al smart grid ready.
Smart grid ready? Elektrische toestellen worden almaar digitaler én slimmer. Met andere woorden: ze kunnen informatie lezen en doorsturen. Dus installeren we enkel nog warmtepompen die de mogelijkheid hebben om later te communiceren met je digitale meter.
In de praktijk betekent dat: is er een overschot aan (goedkope) stroom beschikbaar op het net, dan vertelt je digitale meter dat aan je warmtepomp. Op dat moment kan je warmtepomp deze goedkopere energie gebruiken – als je thuis bent – of opslaan in zijn buffervat voor later gebruik – bijvoorbeeld tijdens een douchebeurt ’s avonds na het werk. Het doel: zoveel mogelijk van je eigen geproduceerde energie en zo weinig mogelijk van het net gebruiken.
3. Energiemeter in je meterkast
In 2022 betalen we onze stroom voor een deel volgens het capaciteitstarief. Kort samengevat: je betaalt hogere stroomprijzen wanneer je stroom afneemt op piekmomenten en vice versa. Het wordt dus belangrijker dan ooit om te weten waar je grootste verbruikers in huis zitten.
Ook hier willen je mee helpen. Vandaag plaatsen we in iedere familiewoning een klein metertje in de energiekast. Dat leest onder meer af hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken, hoeveel stroom je op een bepaald moment verbruikt in je woning… Met andere woorden: je krijgt een duidelijk zicht over je stroomverbruik, wat je ook in staat stelt om dat verbruik beter op te volgen.
Wat met een elektrische wagen?
Beschik je over een elektrische wagen of komt die er binnenkort aan? Dan voorzie je vandaag al best extra zonnepanelen of een grotere omvormer. Wil je de voorzieningen al treffen voor binnen een paar jaar? Ook hier kunnen we uiteraard voor zorgen.
Energiezuinig wonen: wij houden onze vinger aan de pols
Onze familiebouwers volgen de laatste nieuwe ontwikkelingen op vlak van energiezuinige technieken op de voet. Zijn we ervan overtuigd dat we jouw familiewoning duurzamer en kostenvriendelijker kunnen maken op de lange termijn? Dan zullen we er niet aan twijfelen om onze collega’s hierover op te leiden en deze oplossingen snel in ons bouwproces te integreren.
Meer weten over onze duurzame werkwijze of onze keuze voor deze toekomstgerichte energiezuinige technieken? Onze familiebouwers vertellen je er graag meer over.